Posted on

Gile


Widget not in any sidebars
Gile oktobar 2016

Gileta smo dobili početkom oktobra 2016. Tanja, moja supruga, ja na „fejsu” videla neki oglas, u kome se traži da se udomi jedno mače, koje je toliko mjaukalo, da ljudi iz okolnih zgrada na „Vojničkom trg”-u u Vršcu, nisu mogli da spavaju. Javila se neka devijčica na telefon i reče da će odmah da ga donesu (bilo je blizu 22:00 časa), što nama nesmeta, jer ja radim od kuće po vremenskoj zoni NewYork, tako da mi je radno vreme do 23:30, pa sam budan do 2 u noć.

Tanja mu je dala svašta nešto, a ja se prevarih, pa mu dadoh mleka. Posle mleka je počeo da se unređuje svuda. Imao je gliste, ili već šta. Ali izgledalo je prilično beznadežno. Samo smo se pogledali, moja supruga i ja, to bi bio već treći, za kratko vreme da nam je uginuo. Prethodna 2 su nam baš, prirasla uz srce i rešili smo da ne nabavljamo novu mačku, dok god se nereši problem sa komšilukom i otrovom. Gile se tako malo mučio to veče, pa je posle nekog vremena, umoran zaspao.

Ujutro ga je Tanja, odnela kod veterinara, gde je dobio terapiju. Bilo je potrebno da ga donosimo 3 dana, a nakon nedelju dana kontrola. Kada ga je unela u kuću, bio je kao mala dlakava krpica. Poluživ. Okice su mu se jedva pokretale. Lepo smo ga utoplili i ostavili da se odmara. Dan je polako prolazio i činilo se da nema nade. 20:00 – ništa, 21:00 – ništa, 22:00 – ništa, već smo počeli da gubimo nadu. Ali onda, kao da je neko upotrebi čarobni štapić. Naš Gile se diže na noge i počne da se igra, kao da ništa nije bilo. Ožive ti Gile za 5 minuta, kao da nikada nije imao gliste, ma nikakvih problema. To nam je vratilo osmehe na lice celoj porodici.

Gile, novembar 2016

Tako je bilo sva tri dana dok je Gile primao terapiju. Samo je sve ranije, popodne oživljavao. Drugi dan već u 20:00, treći dan oko 5 popodne. I sve mu je bilo bolje i bolje, i sve je bio življi i življi. Ali pošto je sada živeo u okruženju, gde mu nije bilo hladno i gde nije bio gladan, lagano se oporavljao. Posle nedelju dana je dobio samo malo kremice na nepce, a ja sam zamolio Tanju da pita veterinara, oko vakcinacije. To smo zakazali za mesec dana od kontrole.

Tako je i bilo, negde početkom novembra, vakcinacija. I tu vakcinu je podneo prilično loše, ali sve se zaboravilo posle već par dana…

Gile je lepo napredovao, tokom decembra i januara i februara i dalje lepo napreduje.

Nema nikakvih vidljivih problema, osim što je izuzetno kratkodlak i pomalo mu smeta zima. Još kao mače je naučio koje se radnje, gde obavljaju, naučio da traži da ide napolje, kada je gladan, da traži da ide u kuhinju, grejemo na plin, pa zatvaramo vrata, tako da mu je preko zime skraćen radijus kretanja.

U februaru smo mu postavili „švalersku dasku” (koja mu skarćuje put na tavan, gde svraćaju komšijske mačke i mačori), svesni smo da je još uvek mali za to, ali želimo da se lepo socijalizuje sa drugim mačkama. Kod nas je 5 meseci, a možda je imao 3-4 nedelje, čak i manje kada smo ga dobili, što znači da će da ga udare mušice u glavu za nedelju-dve. Nismo se još odlučili za kastraciju i ako nam to preporučuju svi. Sad po celo popodne spava u fioci u radnom stolu gde radim, predveče ode u šetnju, kako kad, nekada kraću, nekada dužu, mačiji život.

Primetili smo da je ovih dana promenio zube. Od malena je ujedao prilično nezgodno u igri, i kada se zaigra, ako mu izvučete ruku iz zubala, mogao je da se primeti prilično unezveren pogled. I dalje ujeda jako, valjda je navikao, ali više nema tog „zverskog” pogleda, što se vidi iz sledećeg snimka:

Nastaviće se…

Summary
Gile
Article Name
Gile
Description
Life of one cat, Gile The Cat
Author
Publisher Name
http://www.rista.me
Publisher Logo
Leave a Reply