Posted on

Izbori 2017 Srbija


Widget not in any sidebars

Posle 28 godina, višestranačja u Srba, 2.4.2017. se održavaju predsednički izbori po 12-ti put (ako sam pravilno izbrojao na wikipediji). Glavni rivali su sadašnji premijer, bivši ministar spoljnih poslova, bivši zaštitnik građana i bivši robijaš. Kao i mnoge kampanje u nas i u svetu, i ova dokazuje i pokazuje besmisao sadašnjeg sistema. Samo pogledate glavne kandidate i shvatite da je to jedan isti politički establišment od 1989 pa do danas. Zastupnik sam teze, da političar treba da se bavi politikom, doktor da leči, zidar da zida… Međutim u mutimedijalnom svetu, kakav je on danas, pitanje je kako je političar postao političar, odnosno kako je doktor ekonomskih nauka došao do doktorata, ali nećemo sada o tome… Nisam ni ja pisac pa pišem. Kao što rekoh, svet je divan kada je jasno ko se čime bavi, majstor je u svojoj delatnosti i čiča-miča-i-gotova-priča. Današnji svet nam, međutim,  otkriva slagalicu, u kojoj nije baš sve kako se vidi na prvi pogled. Raznim pokličima i materijalnim motivisanjem, razni likovi dobiju zakonodavnu vlast. Pošto su svi populisti, donesu par zakona za širu javnost, na koje se skrene pažnja, preko kontrolisanih medija, koji su isti danas, kao što su bili 2008 ili 1995. Dakle mediji svesno skrenu pažnju javnosti na gluposti, pa se time bave neko vreme. Teme su “cool” i “politički korektne”, sve zavisi u kome “realmu” (državi) živite. U Americi su to teme izbeglica, podizanja zida ili nekog rata, kod nas veličina premijerovog alata, veličina premijerovog stana ili diploma ministra unutrašnjih poslova. Sve je to populizam. I dok masa gleda „Velikog Brata”, gospodareva marva, koja vredno radi u pozadini glavnih glumaca, onih – čija se imena nalaze na glasačkom listiću, vam iza leđa donese zakon, da je dozvoljeno da vam se nešto što košta 100 dinara, naplati 375, da to mora da se plati, da, može i kroz reprogram, a ako želite da se žalite, to vam pravo nije dozvoljeno. Bilo je nekada, 3 dana pravo žalbe, ali novim zakonskim propisima to pravo, više ne postoji. Znam da je video predugačak, znam da ima momenta kada se čini, da se čikica malo ponavlja. Ali pogledajte ga celog. Čovek je penzioner i prozreo je prevaru na naplati grejanja u Srbiji.

Kada sam prvi put, pogledao ovo, bavio sam se ciframa. Kasnije sam ostavio brojeve sa strane (oni stvarno nisu važni) i razmišljao o tom mehanizmu, sprezi zakonodavne vlasti i o političkom populizmu. Kako je to sve vrlo slično sa onim što se našoj državi dešava na Kosovu. Dakle, priča je sledeća: nalazite se u grupi u kojoj niste baš omiljeni. Neko vam uzima novčanik, tako je da svima  jasno već posle par sekundi, šta se dogodilo. Prvo je šala, kasnije vam zatreba nešto iz novčanika, ali osoba koja ga je uzela tvrdi da je to, ustvari njen novčanik. Obraćate se drugima iz grupe, pošto su bili očevici događaja. Međutim i drugi tvrde isto, to nije vaše. Sada ste već u problemu, ali prihvatate igru koju vam grupa nameće. Posle par momenata, opet vam se obraća osoba, koja je otuđila vaš novčanik i traži od vas da prihvatite činjenicu da je novčanik njen, a ne vaš.

Malo vam zasmeta taj stav, ta kažete: „Pa, dobro, ajde, mislim jeste moj, ali…” Lopov i grupa oko vas, traže da se nedvosmisleno izjasnite o tome i vama tu puca film. Ma da se nosite svi dovraga! E pa sada neću, neću iz inata!

To je moje i nikada neće biti tvoje, jer si ga uzeo od mene, a da ti ja to nisam odobrio. A može biti vas i milion, ma i celih sedam milijardi. Ipak se po tom pitanju pitam samo ja. I lopovu je na kraju samo moje mišljenje bitno. Ako ja priznam da nije moje, on više neće biti lopov. Dakle, ništa od priznanja. Hvala.

Ako čitav svet, na ovaj način zajebava našu zemlju, da li naša zemlja treba da se služi istim metodama i zajebava nas, svoje građane?

I sa slučajem naplate grejanja je slično. traži se od vas da prihvatite nešto što ne može biti istina. U jednom od komenatara, ispod videa, je izveden prost račun sa kućom od 240 kvadrata i godišnjim računom. Postoji razlika u ceni energenata, tu nema rasprave, ali je vrlo jasno da se penzioner bavi ovim problemom vrlo detaljno i da mu nije ništa izmaklo. Na kraju, svestan je činjenice, da je njegova borba, uzaludna, jer kako kaže „To je oko 25 milijardi dinara, samo po jednoj grejnoj sezoni”. A mi obični ljudi se i dalje pitamo, ko finansira, sve te izbore i kampanje…

I neka ustane sad,
cela Srbija, da podržimo brata Belog kako sabija,
celu političku scenu,
živimo u vremenu,
‘de moraš da slušaš kako drugi lažu, seru !
Zato ‘ajdemo na ulice, mojne da ste curice,
živećete u rupama, ako i dalje ćutite !
Uuuuuu ! Vođa iz mladog grada,
napadamo izbore i to odmah sada !
Brat Beli (brat beli), sreću deli (sreću deli),
Svi se smejemo, svi smo ve se li !
Zato ajdemo na ulice, mojne da ste curice,
živećete u rupama, ako i dalje ćutite !

by Young JmC – Ave Beli ! (Serbian Rap)

Poučeni iskustvom iz Amerike i pričom o „zaboravljenom” građaninu, u trku za predsednika se uključuje i lik iz mašte. Praćen partijom „Sarmu probo nisi” (SNP), gospodin Preletačević Beli iz Mladenovca, ovih dana pali i žari. Srpski politički establišment nema odgovor za njega. Postoji neke priče u pozadini, kao, podržava ga gospodin Saša Radulović, radi veće izlasnosti drugog aprila. Robijaš mu je već pronašao spin, kako je naime Belom, sam pokojni Đinđić bio kum i slično. No, to su sve budalaštine i gomila gluposti. Istina je da je u kampanju ušetao sa par dana zakašnjenja i da trči sa jako malim sredstvima. Ali trči. I neće da stane. Vidim da ga „ozbiljna” politika ignoriše, što Belom daje krila i otvara put. Jedna od njegovih glavnih parola za ove izbore je „Sirotinja uzvraća udarac”. Obučen je u belo od glave do pete, jer je u Srbiji tama, pa da se lakše vidimo. Beli je 1991 godište, pravo osveženje. Nije učestvovao u ratovima, nije se okaljao u pljačkaškim privatizacijama. Čovek iz naroda. Glumi, snima i zajebava se, a opet sa time pomera dupe, multimilionerskoj političkoj sceni u Srbiji. Ma bravo Beli. Samo jako!

Elita koja je dozvolila da se donesu zakoni, koji će već sutra da dozvole da budete opljačkani i da nemate pravo žalbe, nije zaslužila vaš glas na izborima 2.4.2017.

Kada se probudite te nedelje, razmislite još jednom i videćete da u stvari nemate izbora, osim da glasate za Belog.

Prvi razlog je istorijski. Nikada u vašem životu vam se više neće pružiti prilika, da glasate za Belog na predsedničkim izborima 2017-te, osim sada. A kada vas neko od unuka bude pitao jednog dana, da li je istina da se to dešavalo u Srbiji 2017-te i da li si ti glasao-la za Belog. Nećete valjda da razočarate, buduće generacije, koje se još nisu ni rodile? Drugi razlog, zato jer je sve sprdnja usmerena protiv političke elite. Ovi na to nemaju odgovor. Oni vole da se u igri „Zezam se sa tvojim životom” ulog uvek bude tvoj život, nikad moj. Pa to je prava stvar, zar ne? Zamislite poker u kome imate kamare novca, a vi se kockate, i kockate i nikada kraja. Ma to je divno! Mi njima damo naše poverenje, na izborima, a oni nama to vrate, tako što donesu zakon, kako će da nas deru, kako će da se igraju sa našim životima. Ma kažem vam, kaznite ih jednom za svagda i dajte glas Belom. Treći razlog bi informatičarskim rečnikom nazvao „Open source”. Beli je definitivno 100% GNU! Taj čovek nije imao vremena još da ukalja obraz u svom životu. Nije radio u ministarstvu, nije bio premijer, za prethodne izbore su imali budžet od 300 evra, za bele „gilje” su sakupljali (žicali) lovu, po soma i-po. Da li vam je prijer rekao koliko košta njegovo odelo. Par desetina puta više od celog budžeta Belog za kampanju, minimum. Da se razumemo, na izborima glasa običan narod, je’l da? Vidite, Beli je deo tog običnog naroda, spremnog za šalu i u najtežim trenucima. Nema para, isto kao i vi. Pa… Šta je vaš odgovor? Nema narod za koga drugog da glasa do Belog. Dobro razmislite o svemu što sam napisao, zanemarite gramatičke i stilske greške, i donesite vaš sud. Moja preporuka je Beli. Samo jako! I to najozbiljnije.

AVE BELI!

Pozdrav

Summary
Izbori 2017 Srbija
Article Name
Izbori 2017 Srbija
Description
Predizborna kampanja
Author
Publisher Name
https://www.rista.me
Publisher Logo
Leave a Reply