Posted on

Konačno, sunčani februarski dan


Widget not in any sidebars
Ulica Crnog Jovana, Vršac
Sunce konačno

Divno februarsko prepodne. Razmišljajući o tome da li da preselim sve na HTML5 + CSS ili tzv „Reponsive” ili da ostavim ovako, razmenjujući par komentara sa drugarima na „fejsu” i srčući kafu (drugu) od jutros, evo proslavljam i ja ovaj 23 dan februara. Nemam neki razlog da se prošetam pa da uslikam ovo lepo i dugo očekivano sunce, ali ako nešto iskoči, neću oklevati.

Hm, dakle da li WP ili HTML5?

WP je odlično podržan, raznim dodacima, ima bazu, tu je ta dinamika, možeš da promeniš temu, malko doteraš, pa kao da si radio par meseci na „redizajnu”, ako znaš i malko HTML i PHP, možeš da koristiš razne dobrobiti, a opet, zatvoren si u šablonu od početka do kraja. Ako pronađeš temu koja ti odgovara, obično ista, ne podržava dodatak koji ti je neophodan, jedna tema radi super na „browseru” kompa, ali je „trula višnja” na iPhonu, a „bež” na Androidu, a ako praviš sam dizajn teme, onda izgubiš silno vreme, pa što onda odma nisi izabrao neki „Responsive” i nemaš tih problema.

Najbolje je da radiš i jedno i drugo. Što se posla tiče, na „Freelancer”-u i „Upwork”-u je svaki drugi oglas WP, „Looking for expirienced WP developer” ili slično. Da, WP je daleko popularniji, pogotovo, jer može da se pronađe neka „Responive” tema, a imaš i „Admin panel”, tako da možeš da radiš sa više autora u isto vreme, a da ti drugi autori nisu nešto mnogo vični HTML-u. Što bi rekao moj drug Aleks „Što da se mučiš da praviš sve ispočetka, kada je to već neko napravio?” I onda izabereš WP i počinju drugi problemi. Jezici, brzina, nije kako ja hoću, a da bi bilo kako ja hoću, moraš da otvoriš tekst editor i da radiš u kodu i sve što ide uz to. Kada otvoriš tvoj kod (nije bitno da li je HTML, PHP, swift, java, c#…) znaš brate gde je šta, što se nemože reći za neki CMS. Mogu vam reći da je na tom polju WP car, kakvi su drugi, uglavnom pakao za „kustomizaciju”, pogotovo ako ideš dalje od „style.css”-a i „config.php”-a , a moraš da ideš dalje, ako oćeš jedeš leba od ovog posla…

Preko svega mogu da pređem, ali ne mogu preko brzine. Sa svim instaliranim dodacima, bazom na jednoj, a Apachom na drugoj mašini, WP je prilično spor. Testirao sam sa malim sajtovima, tako da veličina, ne može biti izgovor. Princip je bio, instalacija WP-a, i intervencija u kodu, samo tamo gde je nepohodno da bi bilo funkcionalno. Što znači, sve, bukvalno sve rešiti pomoću „plugin”-a. A od dodataka treba dosta, za ono što čini jednu funkcionalnu internet prezentaciju. Moraš da imaš neki dodatak za sprečavanje logovanja, inače si ga ugasio. Nemaš ni pojima koliko botova se loguje. Na primer, evo ovde, sam u ranoj fazi skidao po 20 korisnika dnevno, pa kada sam stigao do toga da postavim „Askimet” i „Google recatpcha”, imam 15000 pokušaja prijava za 2-3 dana. Dakle to mora. Neki „backup” mora. Ali neki koji ne radi stalno, nego po želji. Za danas sam završio, „klik” i snimiš. Bam! Jezici, da. Pošto smo u Srbiji, gde je tržište, relativno malo, moraš da uključiš multijezičnu podršku. To je WP-u slaba strana, jer je osnovna instalacija jedno-jezična. Postoje jednostavna i složena rešenja. Jednostavna rešenja su jako loša, a složena traže mnogo posla. Ali ako imaš neki „Woocommerce” i hoćeš da prodaješ nešto-svašta bogatom zapadu, sedi pa kuckaj, šta da vam kažem. Ili plati nekog, pa neka kucka. Mislim, šta reći. Dalje, neki dodatak za brisanje keša, preslovljavanje ćirilice u latinicu, galerija, XML-sitemap i „Rich Snippets” za „Google search”, uvoz tabela, kontakt strana, „Google maps”… I WP više nije brzinski šampion. Tada se vraćas na merenje brzine, odavde, pa onda sa druge strane, pa shvatis da fali na primer „JS & CSS Script Optimizer”, pa instalriaš još jedan dodatak i tako do beskonačnosti.

Samo dok pišem ovaj članak na primer, napredovao sam ovde sa ocene 72, na 90. Tako da mogu stvari da se poprave, ne kažem da ne mogu, ali nikada neće biti brz kao HTML5! Znači nema baze, nema ničega, a opet radi kao zmaj. Priznajem, izgubi se malo više vremena na sređivanju, kopiranju koda sa jednog mesta na drugo, negde fali samo tag <br> ili zaboraviš </div>, mislim… ali finalni funkcionalni proizvod, nemože da se meri sa bilo kakvim WP. Prvo što su ma tome radio danima, noćima, pa opet danima, noćima itd. Drugo što sa ovakvim rešenjem, mušterija nemože da ti kaže, ono kao fora, ma sjajno je sve, ali ako bi ipak moglo celo rešenje da se promeni, ma, je li? Imaš dakle malko više komunikacije sa mušterijom u toku izrade, no ja dizajn ne radim, tako da me taj deo baš i ne interesuje. Ima još jedan problem sa radom na internet prezentaciji od nule. Pare! I kada imaš 3000 pripremeljenih radova, i pun hard *.js za svašta-ponešto, kupac se po pravilu odluči za nešto što moraš da radiš od početka. Dodatno gubljenje vremena na kod, mislim, sve od počekta, ljudi moji. Ko će to da naplati? Zar ti nije jeftinije kao preduzetniku, da zvizneš WP, napraviš “Custom Home Page” i piči.

Eto, to mi je bila dilema za danas, koju sam rešio sam sebi, dok sam pisao. Još je sunce, trčim da kucam izveštaj pa do kioska…

Pozdrav

Prelepi sunčani februarski dan u Panonskoj ravnici
Summary
Article Name
Konačno, sunčani februarski dan
Description
Da li koristiti CMS kao na primer „WordPress” ili praviti sve iz početka, za i protiv
Author
Publisher Name
http://www.rista.me
Publisher Logo
Leave a Reply